Onder de naam van Ontdek Harlingen zijn Ubbo Posthuma en mijzelf, Rein Visser regelmatig op pad om een breed scala aan kleine onderwerpen te behandelen die betrekking hebben op de rijke geschiedenis van Harlingen.
Onze video's zijn niet alleen informatief, maar brengen ook een glimlach op de gezichten van de mensen die we ontmoeten.
We verkennen de verborgen verhalen achter de karakteristieke gebouwen, de levendige cultuur en de unieke momenten die onze havenstad hebben gevormd.
Elke verhaal biedt ons de kans om dieper in de geschiedenis van Harlingen te duiken en ons enthousiasme voor deze stad met anderen te delen.
Door middel van boeiende verhalen en interessante interviews willen we de geschiedenis tot leven brengen voor een breed publiek..
Veel kijk plezier,
Aflevering 1: De Klimschool
In de eerste aflevering van onze serie nemen we je mee naar het iconische gymlokaal dat de inwoners van Harlingen zo goed kennen. Dit gebouw, dat in de volksmond bekendstaat als de Klimschool, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oprichting. We nodigen je uit om een kijkje te nemen in deze boeiende kleine video, waarin we de ontwikkeling van dit bijzondere gebouw door de jaren heen verkennen.
Het is altijd gezellig om herinneringen op te halen en de samenhorigheid te ervaren die deze plek met zich meebrengt.
Laat je verrassen door de verhaal van Ontdek Harlingen
over de Klimschool!
Aflevering 2: Rikus Poes
In deze aflevering aandacht aan het bronzen beeld op de Zakkendragerspijp.
Dit stelt Rikus Attema voor die op het punt staat om op pad te gaan met zijn brommer. Kenmerkend waren de grote letters PERS en een poes die afgebeeld waren op het verplichte gele plaatje van zijn brommer. In Harlingen stond hij daarom ook wel bekend als Rikus Poes.
De oud-Harlinger Henk Zielstra heeft dit beeld gecreëerd. Ubbo en Rein komen tijdens het filmen Henry Drost tegen die Rikus nog kende en hij verteld hier over. Als journalist voor de Harlinger Courant, reed Rikus Poes dagelijks door de stad om het nieuws uit de buurt te verzamelen. Zijn fietstassen waren gevuld met kranten en zijn opschrijfboekje had hij altijd bij de hand. Hij werkte als stadsverslaggever voor de Harlinger Courant van 1952 tot aan zijn pensionering in 1978.
Ook verteld Henry even over zijn nieuwste boek "Drukkers aan zee".
Aflevering 3 : Oud Reddingsboot C.A den Tex
Op 6 juli 2024 jl. keerde de C.A. den Tex terug naar haar nieuwe thuishaven Harlingen, onze stad met zijn rijke maritieme traditie, ontving de C.A. den Tex met open armen. Het schip werd verwelkomd door een menigte van inwoners, oud-bemanningsleden en maritieme liefhebbers die de waarde van deze reddingsboot als cultureel erfgoed erkennen. De terugkeer was niet alleen een eerbetoon aan de moedige mannen en vrouwen die aan boord hun leven waagden om anderen te redden, maar ook een viering van de techniek en vakmanschap die het schip belichaamt.
De C.A. den Tex zal in Harlingen een prominente plaats innemen als museumstuk, waar bezoekers de kans krijgen om meer te leren over de geschiedenis van de Nederlandse reddingsdiensten en de vele heldhaftige missies die het schip heeft ondernomen.
Ubbo en Rein maakten voor hun Facebookpagina Ontdek Harlingen een aflevering over de geschiedenis van het schip en waren er zaterdag bij toen het schip weer binnen kwam in de haven van Harlingen.